Kia Sportage AWD diesel, manuell, 136 hk
Hengervekt 2000 kg

Høsten 2012 var det tid for å bytte bil. Vårt ønske var å få en bil hvor sitteposisjonen er høyere og derved blir inn og utstigningen vesentlig enklere samt en 4 hjulsdreven bil har lenge vært ønsket av meg grunnet bedre framkommelighet når vognen er med da jeg flere ganger har stått fast på regnvåt gress når vognen var påmontert med forhjulsdreven bil.

Valget denne gang falt på Kia Sportage av flere grunner.

Jeg kjenner forhandleren.

Bilen,s design tiltaler meg.

Kia har 7 års garanti.

Bilen er diesel 136 hk / manuell giret

Hengervekt 2000 kg.

Da det var lang leveringstid valgte vi en som sto i utstillingen.

Her skal jeg skrive om erfaringer som gjøres underveis / kvalitet/ trekkevnen m/ vogn etc.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

De første 5000 km

Overgangen fra Mazda 6 til en SUV var for meg en stor forandring, spesielt var det å sitte høyt veldig uvant og det gikk 2 uker før jeg var dus med bilen.

Men nå er jeg meget glad i min Kia, for den har bevist i vinter at fremkommeligheten fra forhjulsdrift til drift på alle fire er som natt og dag.

Jeg har ved flere anledninger stoppet i glatte bakker og satt i gang med full gass for å se om denne bilen i det hele tatt spinner løs, men nei den setter seg ned med bakenden å skyter fart som det nærmest skulle være sommerføre. Hvis man gjør slik med en tohjulsdrevet står den bare å spinner. Så herved er jeg frelst AWD mann.

Jeg var også skeptisk til varmen i bilen , da den ikke har tileggsvarmer montert. Det tok jeg opp med forhandler og ble forklart at det sitter et varmeelement i varmeapparatet som gir varme nok i kupeen. I en kald periode i januar fikk jeg testet dette og faktisk fungerer dette meget tilfredstillende. Det skal sies at motor temperatur tar det lang tid å få opp til normal driftstemperatur grunnet manglende tilleggsvarmer dieselaggregat, men kupevarmen er meget bra og testet i - 18. ( ingen problem med å ha en varm lun kupe i - 18 kalde )

Så langt har bilen fungert perfekt.

-----------------------------------------------------------------------------------

Den første testtur m / cv på kroken var en tur til Fagernes. Kia,n overbeviste meg ved meget god trekkraft. Det er bilen som har kommandoen over vognen og ikke omvendt , det er en god følelse. Gearutvekslingen passer perfekt for campingvogn, virker som den er noe lavere gearet contr. min forrige bil og derved drar den cv,n på et gear høyere, som reduserer støynivå og bedrer konforten. jeg gleder meg nå til å ta fatt på fjellveier, er overbevist om denne bilen takler stigningene med glans. Jeg kommer med rapport fra Norgesturen. 

Etter 16000 km

Nå er bilen testet på langtur med campingvogn. 16 juni 2013 la vi ut på en ca 4000 km tur i Norge. på kryss og tvers i sør norge inkl. Vestlandet fikk Kia,n vist hva den duger til.

Bilen trekker cv 1600 kg tung og jeg er meget fornøyd med trekkraften. Den takler stigninger med bravur. Ingen tekniske feil på denne turen. Bilen virker meget godt sammenskrudd uten irritable knirkelyder. Gearingsforhold med cv montert er etter min mening perfekt tilpasset.